Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Έργο του Βελάσκεθ περίπου το 1650
Ελαιογραφία σε μουσαμά, 122,5χ175 εκ.
Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη

Η Αφροδίτη στον καθρέφτη της

Πολλοί κριτικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πίνακας αυτός φιλοτεχνήθηκε στη Ρώμη κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του Βελάσκεθ στην Ιταλία ,μεταξύ Ιουλίου του 1649 και Νοεμβρίου του 1650.
Η Γυμνή Μάχα του Γκόγια (Μανδρίτη, Πράδο ) και η Αφροδίτη στον καθρέφτη της του Βελάσκεθ είναι τα πιο γνωστά αριστουργήματα της ισπανικής ζωγραφικής που έχουν ως θέμα γυναικείο γυμνό.Ωστόσο ,σύμφωνα με τις απογραφές που έγιναν ενόσω ζούσε ,ο Βελάσκεθ φιλοτέχνησε τουλάχιστον άλλα δύο γυμνά ,πιθανότατα με θέμα επίσης την Αφροδίτη .

Όπως στα έργα των φλαμανδών ζωγράφων της ίδιας περιόδου ,έτσι και στα έργα του Βελάσκεθ ο καθρέφτης είναι στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία . Εκτός από τη θαυμάσια σπουδή γυμνού που μας γοητεύει ,προσθέτει στον πίνακα και ένα δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο :το πρόσωπο του μοντέλου φαντάζει πραγματικό και εξωπραγματικό την ίδια στιγμή ,στο είδωλο του καθρέφτη ,ο οποίος αντικατοπτρίζει μόνο το πρόσωπο ,ίσως από το φόβο της Εκκλησίας .

Η απόδοση του σώματος οδήγησε στην υπόθεση ότι ο Βελάσκεθ επηρεάστηκε από την αρχαία γλυπτική ,από τα γυναικεία γυμνά του Τιντορέτο και του Τιτσιάνο ,αλλά ίσως και από τα έργα του Ρούμπενς-και ειδικότερα από τη Γιορτή της Αφροδίτης (Βιέννη,Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης ).

Το γκρίζο ύφασμα στο οποίο είναι ξαπλωμένη η θεά αναδεικνύει τους τόνους του δέρματος της,οι οποίοι ,με τη σειρά τους , δημιουργούν ένα παιχνίδι αντανακλάσεων στο αισθησιακό σώμα,ζωγραφισμένο με εξαιρετική αβρότητα και ποιητικότητα .
Κείμενο :Elena Ragusa

7 σχόλια:

 1. Ούτε τώρα θα επιχειρήσω να σχολιάσω τον ζωγράφο… Όταν μιλάει κανείς για τέτοιους δημιουργούς, κινδυνεύει είτε να πει ασυγχώρητα λίγα, είτε ανούσια πολλά… Τι έφτιαχναν οι άνθρωποι.!;!;.. Και με τι μέσα…
  Άλλη μία εξαιρετική ανάρτηση! Μπράβο!!
  Υ.Γ. Σ’ ευχαριστώ πολύ για τη προθυμία να με ενημερώσεις για τις μέρες που βρίσκεται στην έκθεσή της η Μαρία Καζάζη. Σχεδιάζω να πάω, ή αυτή, ή την άλλη εβδομάδα. Θα χαρώ να βρω κάποιο σχετικό μήνυμά σου (είτε εδώ, είτε σε e-mail). Και πάλι, ευχαριστώ πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΒΕΛΑΣΚΕΘ !!! πραγματικά ένας μεγάλος ζωγράφος !!!
  Εύχομαι Καλή Νέα Χρονιά 2011 και καλή συνέχεια !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. nameliart
  Χαρά μου φίλη μου να μοιράζομαι την αγάπη μου για μερικούς ζωγράφους με φίλους και φίλες σαν και εσένα …
  Σου έστειλα email σχετικά την ερώτηση σου...

  καλή χρονιά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ART-TRAVELLER

  Καλή Χρονιά φίλε μου !!!!
  χαίρομαι που σε ξαναβλέπω ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ...traigo
  sangre
  de
  la
  tarde
  herida
  en
  la
  mano
  y
  una
  vela
  de
  mi
  corazón
  para
  invitarte
  y
  darte
  este
  alma
  que
  viene
  para
  compartir
  contigo
  tu
  bello
  blog
  con
  un
  ramillete
  de
  oro
  y
  claveles
  dentro...


  desde mis
  HORAS ROTAS
  Y AULA DE PAZ


  COMPARTIENDO ILUSION
  ELENA

  CON saludos de la luna al
  reflejarse en el mar de la
  poesía...
  ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE ALBATROS GLADIATOR, ACEBO CUMBRES BORRASCOSAS, ENEMIGO A LAS PUERTAS, CACHORRO, FANTASMA DE LA OPERA, BLADE RUUNER Y CHOCOLATE.

  José
  Ramón...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Jose Ramon Santana Vazquez

  Thanks for visiting my blog
  greetings from Greece!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πολύ όμορφη εικόνα της Αφροδίτης ψέματα, τα σχήματα, τα πάντα. Υπάρχει πολλή ομορφιά σε αυτή την εικόνα. Χαίρομαι ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή