Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

ΒΕΛΑΣΚΕΘ

Έργο του Βελάσκεθ 1644
Ελαιογραφία σε μουσαμά, 106χ81εκ.
Μανδρίτη, Πράδο

Νάνος που κάθεται στο πάτωμα

η συγκεκριμένη προσωπογραφία είναι αναμφίβολα μια από τις ωραιότερες του Βελάσκεθ και η αυθεντικότητά της είναι αδιαμφισβήτητη. Η ομορφιά των χρυσών και κόκκινων αποχρώσεων , τα λευκά , τα πράσινα και τα μπλε , κάνουν τον πίνακα εφάμιλλο με τις καλύτερες προσωπογραφίες μελών της βασιλικής οκογένειας της τελευταίας δεκαετίας της ζωής του Βελάσκεθ.
Αρχικά ο νάνος ήταν στην υπηρασία του πρίγκιπα Φερδινάρδου ,στη Φλάνδρα . Με το θάνατο του κυρίου του ,αποφάσισε να επιστρέψει στην Ισπανία , και το 1643 μπήκε στην υπηρεσία του πρίγκιπα Μπαλτασάρ Κάρλος , ο οποίος τον εκτιμούσε τόσο, ώστε τον συμπεριέλαβε στη διαθήκη του .
Τα ρούχα του ,από πράσινο ύφασμα , θυμίζουν τα ρούχα που χάρισαν οι δούκες στον Σάντσο Πάνθα στον Δον Κιχώτη .Φοράει επίσης κοντό κόκκινο μανδύα , αντάξιο πρίγκιπα , προφανώς δώρο του δεύτερου κυρίου του . Η τραχηλιά και οι μανσέτες είναι από δαντέλα της Φλάνδρας, κάτι που ο νόμος απαγόρευε. Ο Morra , ωστόσο, είχε την εύνοια του πρίγκιπα , και γι'αυτό μπορούσε να μην υπακούει στους συγκεκριμένους κανόνες . Το πρόσωπό του έχει έκφραση ενήλικου ανθρώπου ,μελαγχολική και βαθιά , η οποία έρχεται σε αντίθεση με το μικροκαμωμένο του σώμα .Τα χέρια , διπλωμένα μπροστά ,σαν ακροτηριασμένα ,προκαλούν συγκίνηση . Ο νάνος ,που παρατηρεί τον θεατή με διαπεραστικό βλέμμα, πέθανε τον Οκτώβριο του 1649.
κείμενο:Elena Ragusa

4 σχόλια:

 1. Σημαντικός ζωγράφος πού άφησε την σφραγίδα του στην ιστορία της τέχνης με ένα πολύ ενδιαφέρον και πλούσιο έργο , καλό μήνα Βάσω και καλή συνέχεια !!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τεράστιοι ζωγράφοι αυτοί.!. Τι να λέμε τώρα.;...
  Να πω μόνο – ακόμη μιά φορά – ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ για τις ευκαιρίες που μας δίνεις να ερχόμαστε σ’ επαφή με το έργο τους, μέσω αυτού του πολύ καλού ιστολογίου!
  Θερμοί χαιρετισμοί Βάσω! Να είσαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ART-TRAVELLER
  πραγματικά ένας πολύ σημαντικός ζωγράφος δεν ξέρω ποιόν πίνακα του να επιλέξω αφού ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλο !!!!
  μελλοντικά θα επανέλθω και με άλλα το ίδιο σημαντικά έργα του ...

  Ευχές για ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. nameliart


  Εσείς φίλη μου δίνεται αξία με την παρουσία σας …σε αυτό το ιστολόγιο …
  Όμορφο να μοιράζεσαι την ομορφιά και την μαγεία ενός έργου τέχνης και με άλλους ανθρώπους …
  Εξάλλου αυτός δεν είναι και ο σκοπός της δημιουργίας ενός έργου τέχνης; …να ενώσει και να διδάσκει τους ανθρώπους …

  Καλό Σαββατοκύριακο !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή