Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

ΒΕΛΑΣΚΕΘ

Ελαιογραφία σε μουσαμά,
100,5χ 119,6 εκ.
Εδιμβούργο ,Εθνική Πινακοθήκη της Σκοτίας.

Γριά που τηγανίζει αυγά

Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1618 στη Σεβίλλη ,πριν από το ταξίδι του Βελάσκεθ στη Μανδρίτη το 1622. Ο καλλιτέχνης ξεκινά τη σταδιοδρομία του καλλιεργώντας το είδος του bodegon, το οποίο ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό της Σεβίλλης.Το συγκεκριμένο είδος διαφοροποιούνταν από την απλή νεκρή φύση επειδή περιλάμβανε ,εκτός από τα εδέσματα ,και τις ανθρώπινες μορφές ,απλούς λαικούς ανθρώπους στο περιβάλλον του πανδοχείου ή μιας ταβέρνας.Τα κοινότοπα αυτά θέματα κρύβουν συχνά αλληγορικά νοήματα . Μερικοί σύγχρονοι του Βελάσκεθ διατύπωσαν αρνητικές κρίσεις για την ποιότητα αυτού του έργου,σε αυτούς ακριβώς ο Πατσέκο απαντούσε :'' δεν πρέπει να έχουμε σε εκτίμηση τα bodegones;Και βέβαια πρέπει ,αν είναι ζωγραφισμένα όπως τα ζωγραφίζει ο γαμπρός μου''.

Εδώ βλέπουμε μια ηλικιωμένη γυναίκα να τηγανίζει αβγά σε πήλινο σκεύος ,στο δεξί χέρι κρατά ξύλινο κουτάλι,ενώ με το αριστερό ετοιμάζεται να σπάσει άλλο ένα αβγό στο χείλος του σκεύους.Με το ζαρωμένο της πρόσωπο κάτω από τον αριστοτεχνικά ζωγραφισμένο κεφαλόδεσμα,η γυναίκα αποπνέει επιβλητικότητα ,εξίσου σοβαρό είναι και το αγόρι ,το οποίο στρέφεται προς τον θεατή ,κρατώντας πεπόνι στο ένα χέρι και μια καράφα κρασί στο άλλο.Τα δυο πρόσωπα είναι ακίνητα ,όπως τα αντικείμενα που το περιστοιχίζουν ,ενώ οι ματιές τους δεν συναντιόνται.Η δεξιά πλευρά ,όπου βρίσκεται η γυναίκα ,χάρη στο κάλυμμα του κεφαλιού ,το κανάτι ,το λευκό του πιάτου και το αβγό που κρατά στο αριστερό της χέρι,δημιουργεί αντίθεση με το σκοτάδι της αριστερής πλευράς.

Η αντίθεση μεταξύ νεότητας και γηρατειών συμβολίζει το εφήμερο της ζωής ,ενώ το αβγό είναι σύμβολο της αναγέννησης.


κείμενο:Elena Ragusa

9 σχόλια:

 1. Πάντα υπέροχες οι επιλογές σου , εύχομαι καλή συνέχεια και καλό σου Σαββατοκύριακο !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτοί οι ζωγράφοι με αφήνουν άφωνη! Είναι ασύλληπτου επιπέδου η δουλειά τους!!
  Ακόμη μια φορά να σε συγχαρώ για τις αναρτήσεις σου Βάσω! Και θέλω να σ' ευχαριστήσω για την ανακοίνωση τς έκθεσης της Μαρίας Καζάζη! Θα πάω οπωσδήποτε!
  Καλά Χριστούγενα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ART-TRAVELLER

  ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ...
  ελπίζω να σου αρέσουν και οι επόμενες επιλογές μου ...
  Σου εύχομαι Καλές Γιορτές γεμάτες από αγάπη υγεία και ευτυχία!!!!

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. nameliart

  Έχεις δίκιο φίλη μου ...
  Μια μαγεία !!!!!

  Αν πας στην έκθεση της Μαρίας Καζάζη στείλε μου μήνυμα για να σου πω ποιές μέρες θα είναι και η ζωγράφος ...
  Ακόμα και εγώ που τους έχω δει άπειρες φορές [στο ατελιέ της ]αν και πήγα μια φορά θέλω όταν κατέβω Αθήνα να ξαναπάω ...
  θα χαρώ να μου πεις και τις εντυπώσεις σου

  Σου εύχομαι καλές γιορτές με αγάπη ,υγεία και ευτυχία !!!

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κορυφαίες καλλιτεχνικές δημιουργίες. Χρόνια Πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Phivos Nicolaides

  χρόνια πολλά
  χρόνια καλά
  χρόνια ευτυχισμένα !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πέρασα για να αφήσω 2011 ευχές, για τον καινούργιο χρόνο. Υγεία, δύναμη και κουράγιο, να είναι τα «όπλα» μας για να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία ότι μας επιφυλάσσει η νέα χρονιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Συγγνώμη για τη παραπάνω διαγραφή… Έβαλα κατά λάθος εδώ το σχόλιο της επόμενης ανάρτησης… (…τυπικά λάθη σε διάλειμμα, μετά από κάμποσες ώρες με μαθηματικά…)

  ΑπάντησηΔιαγραφή