Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010

Έργο του Γκωγκέν 1886
Ελαιογραφία σε μουσαμά,
79 χ 91 εκ.
Μόναχο, Νέα Πινακοθήκη


Τέσσερεις χωρικές στην Βρετάνη


Πρόκειται για τον σημαντικότερο πίνακα της συγκεκριμένης περιόδου του Γκωγκέν,λόγω της ασυνήθιστης σύνθεσης και των υφολογικών καινοτομιών ,όπως ο διακοσμητικός τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι λευκοί κεφαλόδεσμοι και οι πολύχρωμες φούστες. Η έντονη γραμμή του περιγράμματος και η χρήση απαλών ,σχεδόν παστέλ τόνων ,δίχως σκιές ,αφαιρούν από τα πρόσωπα των νεαρών γυναικών την αίσθηση του βάθους. Με τον τρόπο αυτό ,οι μορφές χάνουν τον ρεαλιστικό τους χαρακτήρα και μετατρέπονται σε απλό διακοσμητικό μοτίβο.Αυτό το ζωγραφικό ύφος, το οποίο αρχικά δεν γίνεται κατανοητό, θα αποτελέσει αργότερα τη βάση των εκλεπτυσμένων όσο και περίπλοκων απεικονήσεων της Αρ Νουβό.
Ο πίνακας ,ο οποίος αποτελεί καμπή στην καλλιτεχνική διαδρομή του Γκωγκέν, είναι περισσότερο μνημειώδης και διακοσμητικός απ' ό,τι οποιοδήποτε προηγούμενο έργο του.Αυτός είναι και ο λόγος που, αν και φιλοτεχνήθηκε το 1886, οι μελετητές τον χρονολόγησαν δύο χρόνια αργότερα, λόγω των υφολογικών αναλογιών του με έργα του 1888.
Ακολουθώντας τη μέθοδο του Πισαρό, ο Γκωγκέν αρχικά φιλοτεχνεί αδρά σκίτσα σε χαρτί, συνεχίζει μ' ένα μπλε σχέδιο στο μουσαμά και στο τέλος γεμίζει με χρώμα τις σχεδιασμένες μορφές. Η ιδέα της σύνθεσης προέρχεται επίσης από τον Πισαρό , ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1880 είχε απεικονήσει μια παρόμοια σκηνή. Την ίδια μέθοδο είχε υιοθετήσει και ο Ντεγκά, μεταφέροντας , ωστόσο , τη σκηνή στον ιππόδρομο και αντικαθιστώντας τις χωρικές με κομψούς αστούς.
Η απεικόνηση της χαρακτηριστικής ενδυμασίας της Βρετάνης μαρτυρεί την προσκόληση του Γκωγκέν στα μοντέλα αυτά. Σε αυτού του είδους τις σκηνές , τόσο η στάση των μορφών όσο και η εγγύτητα τους σε σχέση με τον θεατή υπακούουν σ'ένα πρακτικό στόχο , που δεν είναι άλλος από την απόδοση των λεπτομερειών της παραδοσιακής φορεσιάς.Έτσι, οι μορφές, η μια δίπλα στην άλλη σ'ένα χώρο από τον οποίο απουσιάζει το βάθος, σχηματίζουν σχεδόν αυτόματα ένα αφηρημένο διακοσμητικό μορφότυπο.

Κείμενα:Elena Ragusa

5 σχόλια:

 1. Να πούμε είναι ωραίος ο πίνακας; Μα αφού είναι του Γκωγκέν! Καλή χρονιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Phive Nicolaide
  Ξέρω ότι αυτός ο πίνακας , ότι ίσως να μην αρέσει σε πολλούς το ίδιο όπως κάποιοι άλλοι πίνακες του Γκωγκέν που ανάρτησα στο παρελθόν αλλά όπως σωστά είπες φίλε μου έχει την δική του ομορφιά και αξία γιατί είναι έργο του Γκωγκέν και μάλλιστα από τα σημαντικότερα μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου...
  καλό σου απόγευμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο πίνακας αυτός απεικονίζει μια συναντηση με γυναίκες της επαρχία μεσα στην φύση.εμενα μου αρέσει αρκεί να παρατηρήσει κάποιος το μήνυμα που θέλει να μας δώσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όμορφος πίνακας Βάσω ...

  Η θεματολογία του Paul Gauguin είναι ευρύτατη, όπως εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει, ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά σε πολλούς πίνακές του, που εκτίθενται στις σελίδες του παρακάτω συνδέσμου :


  Πίνακες του Gauguin

  Καλό απόγευμα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. I thing the most important og gauguin , very nice
  greeting from Belgium

  ΑπάντησηΔιαγραφή