Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΟΝΤΙΛΙΑΝΙ


Τίτλος του έργου: ''Καθιστό γυμνό'' 1917
Ελαιογραφία σε μουσαμά,
92χ67,5 εκ.
villeneuve d' Ascg,
Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης,
δωρεά Cenevieve
και jean masurel


Στην περίοδο 1916-17 αντιστοιχεί μια σειρά γυναικείων γυμνών,τα οποία πιθανότατα φιλοτέχνησε ο Μοντιλιάνι στο σπίτι του Leopold Zborowski.Αφού υποδέχτηκε τον ζωγράφο στο ξενοδοχείο στο οποίο έμενε, όταν μετακόμισε στη Rue Joseph Bara ο Zborowski του διέθετε το μεγαλύτερο δωμάτιο του σπιτιού, την τραπεζαρία, ώστε να μπορεί να εργάζεται άνετα.
Εκείνη την περίοδο ,ο Μοντιλιάνι διακόπτει την σχέση του με τη δημοσιογράφο Beatrice Hastings και ,πριν γνωρίσει την γυναίκα με την οποία θα έμενε μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του, είχε μια ακόμα σχέση μ'ένα από τα μοντέλα του. Δεν επρόκειτο για μια από τις τόσες κοπέλες που πόζαραν σε ζωγράφους προκειμένου να βγάλουν λίγα χρήματα για να αγοράσουν ποτό και ναρκωτικά, αλλά για μια φοιτήτρια από τον καναδά, τη Simone Thiroux, η οποία προσπάθησε να έρθει ξανά σε επαφή με τον ζωγράφο αρκετά μετά το τέλος της σχέσης τους, ίσως επειδή είχε αποκτήσει μαζί του έναν γιό, ο οποίος , μετά το θάνατο της μητέρας του το 1921, υιοθετήθηκε από γαλλική οικογένεια και ποτέ δεν μαθεύτηκε τίποτε άλλο γι'αυτόν (modigliani,1958 ). Ωστόσο ,δυστυχώς, η Simone Thiroux δεν αναγνωρίζεται με βεβαιότητα σε κανένα από τα γυμνά του Μοντιλιάνι, αν και η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται ορισμένα πρόσωπα σε σχέση με άλλα είναι ίσως ενδεικτική.
Κείμενο : Francesca Marini

5 σχόλια:

 1. Γυμνό που σεμνότητα αποπνέει...
  Σκοτάδι που φώς αναβλύζει!!!
  Καλησπέρα Βάσω !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. elis .pandora
  Χάρηκα φίλη μου που σου αρέσει ο Μοντιλιάνι...
  Τα γυμνά του είναι υπέροχα!
  Ελπίζω να βρω και άλλους πίνακες που να σου αρέσουν...
  Αυτό το ιστολόγιο αυτό το σκοπό έχει, να μοιραστώ την αγάπη μου προς μερικούς ζωγράφους και το έργο τους... και με άλλους.
  Ευχαριστώ ...για το πέρασμα σου...και απο εδώ.
  Καλό φθινόπωρο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. γεια σου,
  Ενδιαφέρων ζωγράφος, αν και τον έχω γνωρίσει μέσα από κάποια ανθολογία. Πίνακές του δεν έχω δει.
  Ένα γυμνό χωρίς προκλητικό ερωτισμό, υποδηλούμενος μέσα από τα ακάλυπτα σημεία του γυναικείου σώματος. Με αμφίσημη ερμηνεία ηθικότητας, από τη μια με μια στάση φυσική όχι σεξουαλική και από την άλλη με μια πρόκληση αλλά και αυτή, αποδεκτή.
  Τεχνικά χωρίς εξωτερικές γραμμές το σώμα, προσδιορίζεται απλά με την χρωματική αντίθεση και ιχνηλατεί απαλά χωρίς μεγάλη λεπτομέρεια τα εσωτερικά του.
  Αυτό που έχει ενδιαφέρον κατά την άποψή μου, είναι πως το σώμα έχει νατουραλιστικά χαρακτηριστικά, χωρίς εξπρεσιονιστικά στοιχεία, του λείπει κάποια έκφραση, και το κεφάλι ανάγει στο κυβισμό, στο σουρεαλισμό, έχει δηλαδή μια μεταφυσικότητα, όμορφος συνδυασμός. Αυτό το τελευταίο δεν είναι παράξενο αν αναλογιστούμε σε πια εποχή ζούσε.

  Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, αλλά και γενικότερα το μπλογκ σου
  Καλό βράδυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. AlexMil
  Ευχαριστώ για το πέρασμα σου και για όλα αυτά τα υπέροχα που έγραψες σχετικά με τον πίνακα που ανάρτησα...
  Ο Μοντιλιάνι είναι ένας από τους αγαπημένους μου ζωγράφους ,αλλά και ένας καλλιτέχνης που η ζωή του με συγκίνησε...
  Μια γλυκιά καληνύχτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή