Κυριακή, 9 Αυγούστου 2009

ΓΚΩΓΚΕΝ

Το πνεύμα των νεκρών αγρυπνά (Manao tupapao )
Έργο του Γκωγκέν 1892
Ελαιογραφία σε μουσαμά
Μπάφαλο,Πινακοθήκη Albrigt-knoxΠρόκειται για πολύπλοκο και πλούσιο σε συμβολισμούς έργο,εμπνευσμένο από ένα όραμα της teh'amana και από τον παράλογο φόβο της για το σκοτάδι.
O Γκωγκέν είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον πίνακα αυτό,έτσι όταν τον έστειλε μαζί με άλλα έργα στη γυναίκα του,της παρήγγειλε να μην τον πουλήσει.Τον περιέγραψε μάλιστα λεπτομερώς όχι μόνο στη Μέτε ,αλλά και στην κόρη του,στο Cabier pour Aline(=Τετράδιο για την Αλίν),τιτλοφορώντας την περιγραφή αυτή Γένεση ενός πίνακα.<<Μια νέα ιθαγενής ξαπλωμένη μπρούμυτα ,με τρόπο ώστε να φαίνεται μόνο η τρομαγμένη της έκφραση.Το κρεβάτι είναι στρωμένο με μπλέ παρεό και με ανοιχτόχρωμο,κίτρινο σεντόνι.Γοητευμένος κάθε φορά και από κάτι ,από μια φόρμα,από μια κίνηση ,ζωγραφίζω δίχως άλλο μέλημα να απεικονήσω ένα γυμνό.Χρειάζομαι,όμως,ένα κάπως τρομακτικό φόντο,το μωβ είναι το κατάλληλο χρώμα.Με αυτό είναι έτοιμο το μουσικό μέρος.
Δεν βλέπω τίποτα άλλο από φόβο.Εκείνο που χρειάζομαι είναι το Tupapau(Πνεύμα των νεκρών).Αφού βρώ το Tupapau , επικεντρώνομαι σ'αυτό και το μετατρέπω σε βασικό μοτίβο του πίνακα,το γυμνό μπαίνει πια σε δεύτερη μοίρα.
Ο τίτλος Manao tupapau μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα:είτε ότι η κοπέλα σκέφτεται το φάντασμα, είτε ότι το φάντασμα σκέφτεται εκείνη>>
Κείμενο Elena Ragusa3 σχόλια:

 1. Hi!
  Tanks for visiting and coment on my blog, and if you like it, come again.
  kisses

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το αγαπημένο μου έργο από τον Γκωγκέν.
  Χρώματα, θεματολογία, ο τρόπος απόδοσης του γυμνού σώματος μέσα σ' ένα περιβάλλον αόριστα μπλε και μωβ, εκρηκτικά κίτρινο, φωτεινά λευκό.
  Περιμένω και τις επόμενες αναρτήσεις σου.
  Την καλησπέρα μου.
  Καλοτάξιδο το blog σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χ.Ν.
  Ελπίζω φίλη μου και οι υπόλοιπες αναρτήσεις μου να σου αρέσουν...χαρά μου να μοιράζομαι την αγάπη μου για το χρώμα με άλλους...
  πάντα μια γωνιά θα έχω εδώ ...και για σένα...
  Καλή σου μέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή